Nekategorizirano, Varnost

Gesla, gesla, gesla kako naj si zapomnem vsa ta gesla?

Nočna mora vseh nas v teh časih je varnost pri uporabi sodobnih spletnih in bančnih storitev ter posledično upravljaje z gesli. Opažam da veliko ljudi še vedno zaradi količine gesel, ki jih je potrebno imeti za različne prijave v spletne strani ali storitve uporablja enako geslo za več različnih prijav in še ta gesla so ponavadi zelo enostavna ali boj ko ne povezana z raznimi datumi katere lahko nekdo sestavi že z preprostim skeniranjem vašega imena in priimka v spletu.

Kakšno geslo naj uporabim da bo dovolj varno?

Največkrat nam svetujejo, da naj geslo vsebuje velike in male črke, številke ter znake-simbole. Vsebuje naj vsaj 8 ali več karakterjev. Pravijo tudi, da naj ne bo lahko berljiv ali razumljiv. Jaz pravim da je bolj kot to da je geslo v stilu ( KkV*!h!IWPbRN3Vn12C9cLLv%) pomembno to da je dolgo in sicer lahko vsebuje vse priporočeno vendar v kontekstu kot ( Velika_Ptica_Tam_Na_Drevesu_3x_Kaka ) torej pomembno je, da je dovolj dolgo 25 plus znakov in vsebuje nek moment, ki vam daje asociacijo na geslo. Takšno geslo je ravno tako zelo težko dekodirati kot prej omenjenega pa vseeno se ga lažje zapomnimo.

Ja kako pa naj si zapomnim tako geslo?

Pomembno je, da si zapomnemo samo par gesel ostala naj bodo shranjena v upravljalcu gesel.

Zapomniti si je potrebno samo eno kompleksno geslo ostala naj bodo shranjena v upravljalcu gesel

V tej objavi ne bom govoril o varnosti pač pa kako upravljati z gesli saj je zelo pomembno, da uporabljate za vsako prijavo različno geslo in to je danes edini način in prva linija obrambe pred vdori v vašo zasebnost in način življenja.

Torej na trgu je kar nekaj programov za upravljanje z gesli in sicer jih najdemo tako v obliki programske opreme za vaš operacijski sistem kot dodatkov (vtičnikov) za brskalnike.